Waterveld hockeybal

Alles over de hockeybal!

De hockeybal

Zonder de bal kan het spelletje niet gespeeld worden, toch? Er zijn verschillende soorten ballen, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. In dit artikelen vertellen we de eigenschappen van de hockeybal, leggen we uit welke verschillende soorten hockeyballen er zijn en vertellen we over de beste hockeybal ter wereld.

[[showindex]]

Eigenschappen van de bal

Er zijn verschillende soorten hockeyballen. De ballen die het meest worden gebruikt zijn wit van kleur, wegen tussen de 156 en 163 gram en hebben een omtrek tussen de 22,4 en 23,5 centimeter. Echter bestaan er hockeyballen in bijna alle kleuren. De buitenkant is glad, maar slijt naarmate er meer mee gespeeld wordt. Sommige ballen hebben ook een naad of kleine putjes (dimple bal). Hockeyballen stuiteren over het algemeen een beetje op de stenen, maar op een zandveld bijna niet. Op een waterveld stuiteren ze wel iets meer dan op een zandveld, maar minder dan op de stenen.

Soorten ballen

In totaal zijn er meer dan 6 soorten hockeyballen, maar de belangrijkste zijn de veldhockeybal, zaalhockeybal, waterbal, straatbal, jeugdbal en minibal. Hieronder hebben we de verschillende soorten uitgelegd en de belangrijkste eigenschappen gezet!

Veldhockeybal

De veldhockeybal is de zoals eerder gezegd de meest voorkomende onder de hockeyballen. Deze worden doorgaans gebruikt voor alle wedstrijden en trainingen van de jeugd en senioren vanaf de E'tjes (vanaf 8 jaar).

Zaalhockeybal

Zaalhockeyballen worden enkel gebruikt, zoals de naam al zegt, in de zaal. Zaalhockeyballen zijn iets lichter dan gewone veldballen en ook iets kleiner. Ook zaalhockeyballen zijn gemaakt van kunststof, echter slijten deze sneller op het veld dan normale ballen. Ook zijn zaalhockeyballen makkelijker te controleren waardoor ze dus ook fijner zijn om in de zaal mee te spelen!

Waterbal

Op watervelden worden voor wedstrijden bijna altijd waterballen gebruikt. Op trainingen soms niet, omdat deze ballen duurder zijn dan normale veldballen. Waterballen zijn net zo groot en zwaar als gewone veldballen. Het enige verschil tussen deze is dat er kleine kuiltjes in de waterbal zitten. Hierdoor stuitert deze minder erg en rolt deze veel sneller over een waterveld dan een normale veldbal zou doen. Dit komt omdat de puntjes in de bal het water makkelijker afvoeren en daardoor minder worden afgeremd.

Straatbal

Het zou zonde zijn om met een waterbal of zaalhockeybal buiten te hockeyen. Daarom zijn er ook straatballen; deze slijten veel minder snel dan normale hockeyballen. Deze zijn dan ook sterker, maar ook lichter dan normale ballen. Straathockeyballen zijn gemaakt van PVC en zijn dus perfect om mee buiten te spelen of om op straat een potje te hockeyen.

Jeugdbal

Een jeugdbal lijkt vanaf de buitenkant heel erg op een normale hockeybal. Echter is het verschil dat deze ballen een stuk lichter zijn, namelijk maar rond de 110 gram. Deze ballen worden over het algemeen gebruikt bij wedstrijden van hockeyers tot 8 jaar (de F'jes en mini's). Vaak hebben deze hockeyballen ook andere, felle kleuren dan de normale witte hockeyballen.

Miniballen

De mini hockeyballen zijn geen officiële wedstrijdballen. Wel worden ze vaak gebruikt voor de allerkleinste hockeyers omdat deze ballen een stuk lichter zijn, en kleiner. Het lage gewicht maakt het voor de jeugd makkelijker om vaart te geven. Het komt ook wel eens voor dat er met deze ballen wedstrijdjes gespeeld worden door de allerkleinsten.

De beste hockeybal?

De beste hockeybal ter wereld is de Kookaburra Dimple Elite hockeybal. Dit is de enige hockeybal ter wereld die door de FIH is goedgekeurd voor het spelen van hockeywedstrijden op de grootste toernooien zoals het WK, EK en de olympische spelen. Dit is dan ook de duurste hockeybal; je betaalt al snel meer dan €20,- per stuk. Deze hockeyballen worden daarom niet veel gebruikt bij reguliere clubwedstrijden. Deze bal is zo duur omdat deze anders in elkaar steekt dan een normale hockeybal.

Hockeybal op hockeyveld

Reactie plaatsen